NLQF-niveaus in personeelsadvertenties!

Op ZorgnetLimburg.nl staan vacatures waarin gebruik wordt gemaakt van het NLQF-niveau. Deze vacaturebank is een service van Zorg aan Zet: een regionale arbeidsmarktorganisatie, werkzaam voor organisaties binnen de sector zorg en welzijn in Limburg. Roel Custers, projectcoördinator Zorg aan Zet, vertelt over de aanleiding om NLQF te vermelden bij de personeelsadvertenties.

‘NLQF wordt steeds gangbaarder en deelt de wereld preciezer in dan de aanduidingen MBO of HBO. Ook in de door ons gebruikte assessmentinstrumenten hanteren we NLQF. En dat zie je nu terug in onze personeelsadvertenties.’

EQF-niveaus gebruikt binnen de Euregio
‘Daarnaast hebben we gebruik gemaakt van het EQF voor een project hier in de Euregio Maas en Rijn. Het project Future Proof for Cure and Care speelt in op de groeiende trend van personeel in de gezondheidszorg dat buiten de landsgrenzen werk zoekt. Deze mobiliteit ondervindt echter moeilijkheden doordat er een beperkte kennis is van het systeem rond de gezondheidszorg aan de andere zijde van de grens. Een betere communicatie en een betere samenwerking tussen het personeel en de zorginstellingen van de verschillende landen, kan deze situatie verbeteren. Verder zijn er ook verschillen in de mobiliteit van de functies en de loopbanen in de zorg. Het project Future Proof for Cure and Care geeft een overzicht van deze verschillen, zodat Euregionale mobiliteit op het gebied van de zorg beter kan werken. EQF helpt om niveaus van functies en diploma’s te duiden.’

De partners van het project hebben verschillende zorgberoepen vergeleken: o.a. verpleegkundige, zorgkundige/verzorgende IG en verzorgende/helpende zorg en welzijn, binnen de verschillende zorgstructuren zoals de ziekenhuizen, de rust- en de verzorgingstehuizen, en de thuiszorg.
In een rapport zijn deze zorgfuncties, diploma's en de titel, de technische vaardigheden en de ervaringen in de zorgsector in kaart gebracht en gerangschikt volgens de EQF-niveaus.

Zie www.zorgnetlimburg.nl voor de advertenties waarin NLQF wordt vermeld.

Klik hier voor het rapport met het overzicht van de arbeidsmarkt in de gezondheidszorg Euregio Maas en Rijn ingedeeld aan de hand van EQF-levels.

Share This