Voorlichtingsbijeenkomst NLQF op 16 maart 2017

Na een succesvolle en drukbezochte sessie afgelopen november staat de volgende voorlichtingsbijeenkomst over het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF gepland op donderdag 16 maart 2017 (10.00 - 12.30 uur) bij het NCP NLQF in 's-Hertogenbosch (tegenover het station). Deze bijeenkomst is bestemd voor alle partijen die in Nederland private kwalificaties aanbieden (particuliere opleiders, branches, sectoren, werkgevers). De bijeenkomst gaat over het inschalen van kwalificaties of opleidingen in het NLQF zodat zij een NLQF-niveau toegekend krijgen en vergelijking met andere opleidingen mogelijk wordt.

foto voorlichtingsbijeenkomst NLQF 08112016

De NLQF-voorlichtingsbijeenkomst op 8 november 2016 werd drukbezocht. Karin Barendregt van de Nederlandse Defensie Academie vertelde hoe NLQF bijdraagt aan goed werkgeverschap bij Defensie.

NLQF maakt formele en private kwalificaties vergelijkbaar

NLQF is een raamwerk voor inschaling van alle mogelijke kwalificaties, zowel door de overheid als niet door de overheid gereguleerde kwalificaties. Alle door de overheid gereguleerde kwalificaties zijn al in het raamwerk opgenomen en inmiddels is ook een aantal non-formele kwalificaties ingeschaald in het NLQF. Zo worden formele en non-formele kwalificaties dus qua niveau met elkaar vergelijkbaar.

Niet alleen nationaal maar ook internationaal

NLQF is gekoppeld aan het EQF (European Qualification Framework). Niveaus van kwalificaties worden dus niet alleen op nationaal niveau maar ook internationaal vergelijkbaar!

Wat is het nut van inschaling?

Van ingeschaalde kwalificaties is duidelijk wat het niveau is waar mensen voor worden opgeleid. Kennis en vaardigheden en de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid worden beschreven en zo weet iedereen precies waar hij aan toe is. De partijen die tot nu toe kwalificaties lieten inschalen noemen daarnaast nog allerlei voordelen. Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst vertelt Clemens Spoorenberg over zijn ervaring met de inschaling van de kwalificatie Leergang Relatiemanager Bedrijven ABN AMRO van NIBE SVV op NLQF-niveau 6. NIBE SVV is een branche-instituut en biedt opleidingen en examens aan voor het bank- en verzekerings- en effectenbedrijf, vanaf de basis tot het hoogste niveau. De opleidingen zijn ontwikkeld met en door vakspecialisten uit de praktijk. Clemens Spoorenberg: 'Dankzij de nschaling van de Leergang Relatiemanager Bedrijven ABN AMRO weten wij als opleidingsinstituut hoe we ook voor andere kwalificaties goede leeruitkomsten kunnen formuleren.'

Programma 16 maart 2017

Op 16 maart 2017 gaat het Nationaal Coördinatiepunt NLQF in op het nut van het NLQF en de werkwijze bij inschaling van kwalificaties. Het programma is als volgt:

1. Welkom
2. Toelichting NLQF en relevante ontwikkelingen omtrent NLQF
3. Validiteit en inschaling NLQF: hoe gaat dit in zijn werk?
4 Wat is de meerwaarde voor uw organisatie?
5. Praktijkvoorbeeld: Clemens Spoorenberg over de inschaling van de kwalificatie Relatiemanager Bedrijven ABN AMRO.
6. Uitwisseling en discussie met aansluitend een lunch.

Meer informatie en aanmelding

U kunt zich opgeven voor de bijeenkomst op 16 maart 2017 door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF is opgezet ter ondersteuning van een leven lang leren en heeft als doel een bijdrage te leveren aan de arbeidsmobiliteit. Het raamwerk telt acht niveaus, van basiseducatie tot universiteit, en beschrijft per niveau de bijbehorende kennis en vaardigheden en de mate van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Voor meer info, zie www.nlqf.nl

 

 

Share This