NLQF-inschaling

 Inschaling  private kwalificaties

In Nederland kennen veel branches eigen kwalificaties en er zijn veel private onderwijsaanbieders. Eigenaren van private kwalificaties kunnen een NLQF-niveau aanvragen. 
NB: Door de overheid gereguleerde kwalificaties van de ministeries van OCW en EZ zijn generiek ingeschaald. Bekijk het NLQF-schema voor een overzicht.

 Hoe verloopt het proces van de inschaling?

Als eigenaar van een kwalificatie die niet door de overheid wordt gereguleerd kun je bij het Nationaal Coördinatiepunt NLQF een verzoek tot inschaling van de kwalificatie in het NLQF indienen. Die inschaling verloopt in twee stappen:

1. Er wordt nagegaan of je organisatie in aanmerking komt voor een inschalingsverzoek. Dit gebeurt door het beoordelen van de validiteit van de aanbieder van de kwalificatie. Door middel van de validiteitstoets worden de vijf onderdelen rechtspersoonlijkheid, eigendomsrecht van de kwalificatie, continuïteit van de organisatie, examinering en kwaliteitsborging van je organisatie beoordeeld. Deze
beoordeling van de validiteit wordt eenmaal per zes jaar gedaan. Gedurende deze zes jaar kun je inschalingsverzoeken indienen.  Lees meer over de validiteitstoets.

2. Als de validiteit van je organisatie positief is beoordeeld, kun je een verzoek tot inschaling indienen om je kwalificatie(s) te laten inschalen in het NLQF. Je geeft hierbij aan op welk niveau je de kwalificatie wenst in te schalen. De Commissie Inschaling van het Nationaal Coördinatiepunt NLQF beoordeelt of het door jou aangevraagde niveau voldoet.

Kostenoverzicht
Validiteitstoets
Inschaling
 • Beperkte validiteitstoets: € 1.000,-
 • Beperkte validiteitstoets inclusief auditbezoek gericht op examinering: € 2.000,-
 • Uitgebreide validiteitstoets inclusief auditbezoek gericht op vijf onderdelen : € 7.500,-
 • Herbeoordeling: € 1.000,-
 • Inschaling per kwalificatie: € 2.500,-
 • Bij inschaling van 5 of meer kwalificaties die verwant zijn aan
  elkaar wordt een offerte op maat gemaakt.
 • Herbeoordeling: € 1.000,-
       Prijzen zijn exclusief BTW.

 Welke dienstverlening mag je van het NCP NLQF verwachten bij de aanvraag validiteit en inschaling?

 • Je maakt kenbaar aan het NCP NLQF dat je wilt beginnen met de aanvraag validiteit of inschaling. Voor de validiteit kun je zich richten tot Esther Murre, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voor de inschaling tot Jessica Tadema, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij voorkeur voeren we een (kennismakings)gesprek om de procedure nader toe te lichten en uw situatie te bespreken.
 • Via https://aanvragen.nlqf.nl/ kun je een account aanmaken en jezelf registreren als organisatie. Dit kan via één e-mailadres en wachtwoord. Bijvoorbeeld van de contactpersoon NLQF of het info-mailadres. Via deze gegevens krijgt je organisatie toegang tot het digitale portaal en kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend. Als je je eerst wil orienteren vind je bij downloads alle aanvraagformulieren en handleidingen. 

 

Hoe dien ik  een aanvraag validiteit of inschaling in via het digitale portaal https://aanvragen.nlqf.nl/

1. Log in met je accountgegevens
2. Druk op de knop 'nieuw formulier'. Vervolgens kan je de keuze maken om te starten met de validiteitsaanvraag of met de inschalingsaanvraag. Klik op het formulier naar keuze.
3. Bij het invullen van deze aanvraag, worden gegevens automatisch opgeslagen en kan je op een later tijdstip weer verder gaan. Ook is het mogelijk om tussen de schermen te schakelen en schermen over te slaan om later aan te vullen.
4. Zodra alle pagina’s volledig zijn ingevuld met relevante verwijzingen naar de bijlagen, kan het aanvraagformulier worden ingediend. Hierbij zijn er twee opties mogelijk:
a. Indienen ter controle: via deze optie is het mogelijk eenmalig feedback te ontvangen op de aanvraag door het NCP NLQF. Vervolgens kan je daarna op basis van de feedback aanpassingen doen in de aanvraag.
b. Aanvraag indienen: via deze optie wordt de aanvraag zonder feedback officieel ingediend. Zodra de aanvraag aan de ontvankelijkheidscriteria voldoet, ontvang je een ontvangstbevestiging.
5. Wanneer de aanvraag is ingediend zijn de leveringsvoorwaarden van het NCP NLQF van toepassing. Deze zijn terug te vinden op onze website bij downloads, zie onder NLQF-handleidingen en formulieren.