NLQF-inschaling

Inschaling formele en private kwalificaties
Wat is het nut van NLQF?
Hoe verloopt het proces van inschaling?
Kostenoverzicht
Welke dienstverlening mag u verwachten bij de aanvraag validiteit en inschaling?

Inschaling formele en private kwalificaties

De kwalificaties die door de overheid worden gereguleerd* zijn generiek ingeschaald. Zo zijn bijvoorbeeld alle masteropleidingen ingeschaald op NLQF-niveau 7. NLQF staat ook open voor inschaling van kwalificaties die niet door de overheid worden gereguleerd. En dat zijn er vele. Talrijke branches kennen eigen kwalificaties en er zijn in Nederland vele private onderwijsaanbieders.

* Onder door de overheid gereguleerde kwalificaties worden hier de kwalificaties van de ministeries van OCW en EZ verstaan.

Wat is het nut van NLQF?

NLQF maakt opleidingen vergelijkbaar en zorgt zo voor transparantie. Het maakt duidelijk welke opleidingen eenzelfde niveau hebben als de eigen kwalificatie. Werknemers kunnen makkelijker aantonen op welk niveau zij functioneren en dat bevordert de mobiliteit van mensen. 

Hoe verloopt het proces van de inschaling?

Als eigenaar van een kwalificatie die niet door de overheid wordt gereguleerd kunt u bij het Nationaal Coördinatiepunt NLQF een verzoek tot inschaling van de kwalificatie in het NLQF indienen. Die inschaling verloopt in twee stappen:

 1. Er wordt nagegaan of uw organisatie in aanmerking komt voor een inschalingsverzoek. Dit gebeurt door het beoordelen van de validiteit van de aanbieder van de kwalificatie. Door middel van de validiteitstoets worden de onderdelen rechtspersoonlijkheid, eigendomsrecht van de kwalificatie, continuïteit van de organisatie, examinering en kwaliteitsborging van uw organisatie beoordeeld. Deze beoordeling van de validiteit wordt eenmaal per zes jaar gedaan. Gedurende deze zes jaar kunt u inschalingsverzoeken indienen.U kunt in aanmerking komen voor een beperkte toetsing. De extern gevalideerde kwaliteitsborgingsystemen om in aanmerking te komen voor de beperkte validiteitstoets zijn:

  - Toezicht door de Inspectie van het Onderwijs;
  - ISO 9001: 2008/2015;
  - INK model (met externe audit);
  - Toezicht op examinering door de Stichting Examenkamer
  - Geaccrediteerd door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO);

 2. Als de validiteit van uw organisatie positief is beoordeeld, kunt u een verzoek tot inschaling indienen om uw kwalificatie(s) te laten inschalen in het NLQF. U geeft hierbij aan op welk niveau u de kwalificatie wenst in te schalen. Het Nationaal Coördinatiepunt NLQF beoordeelt door middel van de best-fit methode of het door u aangevraagde niveau voldoet.
Kostenoverzicht
Validiteitstoets
Inschaling
 • Beperkte validiteitstoets: € 1000,-
 • Uitgebreide validiteitstoets: € 7500,-
 • Herbeoordeling: € 1000,-
 • Inschaling per kwalificatie: € 2500,-
 • Bij inschaling van 5 of meer kwalificaties die verwant zijn aan
  elkaar wordt een offerte op maat gemaakt.
 • Herbeoordeling: € 1000,-
       Prijzen zijn exclusief BTW.

Welke dienstverlening mag u van het NCP NLQF verwachten bij de aanvraag validiteit en inschaling?

 • U maakt kenbaar aan het NCP NLQF dat u wilt beginnen met de aanvraag validiteit of inschaling. Voor de validiteit kunt u zich richten tot Esther Murre, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en voor de inschaling tot Elle Langens, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien gewenst voeren we een kennismakingsgesprek om de procedure nader toe te lichten.
 • U kunt het aanvraagformulier en de handleiding downloaden via onze website.
 • U vult de formulieren in. Per mail kunt u het NCP verzoeken om feedback te geven op de aanvraag. Wij streven ernaar om zoveel mogelijk online of telefonische ondersteuning te bieden. Indien nodig, kunnen we een gesprek voeren om de aanvraag te bespreken.