Skip to main content

Technicom: Waarom NLQF? Herkenning, erkenning, waardering en borging

Op woensdag 1 juni organiseerde het NCP NLQF weer een voorlichtingsbijeenkomst over NLQF in Utrecht. Deze keer vertelde Robert Goedhart namens Technicom over zijn ervaring met inschaling en over de toegevoegde waarde van het NLQF voor zijn organisatie en de branche. Onlangs werd de kwalificatie Productietechnicus Stoomturbines ingeschaald op NLQF niveau 5. Een belangrijke reden om deze kwalificatie te laten inschalen bij het NLQF vanuit de branche was de behoefte aan erkenning van het niveau van de kwalificatie. “Waarom NLQF? Herkenning, erkenning, waardering en borging”, zo vertelde Robert kort en krachtig.

Technicom

Technicom is een niet-bekostigde onderwijsinstelling in industrie, techniek en logistiek, voornamelijk op het vlak van procesindustrie en installatietechniek. Onder regie van het O&O-fonds voert Technicom opleidingen uit. Zo’n 1200 studenten hebben al onderwijs gevolgd via eigen docenten, opleidingen, leermiddelen en examens aansluitend bij de onderwijsvisie van Technicom. De O&O fondsen PLb en GEO hebben Technicom gemachtigd om de aanvraag voor inschaling bij het NCP NLQF in te dienen. Het niveau van de leereenheden voor deze branchekwalificaties lag vermoedelijk hoger dan de mbo-niveaus. Er was dus behoefte aan een vaststelling en erkenning van het daadwerkelijke niveau en hiervoor werd in het NLQF de passende oplossing gevonden.

Kwaliteitsslag

Het wordt vaak gezegd dat het doorlopen van het NLQF proces ook een kwaliteitsslag levert. Dit werd wederom bevestigd in het verhaal van Robert: “Door het doorlopen van het inschalingsproces is de kwaliteit van onze opleidingen en examens sterk verbeterd”. 

Voor en na

Robert deelde onder andere de volgende aanpassingen, gestimuleerd door NLQF:

  • Het formuleren van leerdoelen op basis van beroepsvaardigheden (nu) ten opzichte van kennis (toen).
  • Opdrachten gaan nu over het uitvoeren van beroepshandelingen (nu) ten opzichte van praktijkkennis en niet de vaardigheden (toen).
  • Examenvormen passen nu bij het uitvoeren van kennis en vaardigheden van de beroepshandelingen (nu) ten opzichte van het examineren van kennis (toen).

Do’s and dont’s

Ook deelde Robert een lijstje met bruikbare tips en do’s en dont’s met de deelnemers. Hier een selectie:

  • Sluit aan bij het bedrijfsleven: herkenbaarheid bij de bedrijfstak is belangrijk voor het civiel effect van de deelnemer.
  • Denk goed na over de eenheden die je wilt inschalen; laat je de volledige (branche)standaard inschalen, of kleinere eenheden zodat je flexibeler bent en in kunt spelen op eerder verworven competenties? Maak je ze ook stapelbaar?
  • Maak voor de start van de aanvraag een checklist op basis van de online aanvraagformulieren.

003 Voorlichtingsbijeenkomst

Klaar om te starten?

We maken graag kennis en voeren een oriënterend gesprek om te ontdekken hoe NLQF past bij jullie opleiding. Nog vragen? Benader ons gerust via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wil je ook een voorlichtingsbijeenkomst bezoeken en het verhaal van ervaringsdeskundigen horen? Op 28 september vindt onze volgende bijeenkomst plaats. Kijk hier voor meer informatie!