Skip to main content

RAS: NLQF als bijdrage aan het activeren van LLO

Op 15 september 2022 vond een voorlichtingsbijeenkomst plaats vanuit het NCP NLQF voor organisaties die geïnteresseerd zijn in inschaling in het NLQF. Het praktijkvoorbeeld werd verzorgd door RAS.

RAS staat voor Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. Ze zijn in 1991 opgericht om de schoonmaakbranche te verbeteren. Opleiden is belangrijk voor de branche. Om je werkzaamheden als schoonmaker goed uit te kunnen voeren, is dat een voorwaarde. Het is van belang dat iemand binnen 12 maanden na in dienst te zijn getreden een basisopleiding volgt die passend is bij iemands werkzaamheden. Dat is vaak de basisvakopleiding schoonmaken.
Daarnaast zijn er allerlei specialistische opleidingen. Elke opleiding wordt afgesloten met een examen. De examens worden afgenomen door het RAS-Examenbureau. RAS heeft circa 6000 kandidaten per jaar en in 2022 zijn er al ruim 3800 diploma’s uitgereikt.

Inmiddels heeft de RAS 7 kwalificaties laten inschalen in het NLQF. Waarom kiest de RAS voor het NLQF?

Anne Sparidans: De branche vindt duurzame inzetbaarheid erg belangrijk. Hierover zijn afspraken gemaakt in de CAO. Via de NLQF ingeschaalde opleidingen wordt een bijdrage geleverd aan het activeren van LLO. Voor veel werknemers is het RAS het eerste diploma dat ze halen, en daarmee een enorme stimulans voor LLO. Binnen of buiten de branche. Binnen de branche vinden de werkgevers een diploma belangrijk.  En als onze werknemers doorstromen naar een andere branche of sector hebben ze een diploma met waarde waarmee ze verder kunnen. Een RAS diploma gekoppeld aan een NLQF niveau activeert onze werknemers voor LLO binnen en buiten de branche.

Voor meer info:

www.ras.nl

www.nlqf.nl