Skip to main content

PLA event: EQF and Third country qualifications

Het Nationaal Kwalificatieraamwerk Nederland (NLQF) is als nationaal raamwerk gekoppeld aan het Europese Kwalificatieraamwerk (EQF). Maar wist je dat er wereldwijd nog eens 16 regionale kwalificatieraamwerken bestaan?

Tijdens een recente Peer Learning Activity (PLA), georganiseerd door de Europese Commissie in samenwerking met de European Training Foundation (ETF), lag de focus op de vergelijking tussen het EQF en nationale en regionale raamwerken uit zogeheten 'third countries' (zoals gedefinieerd door de Europese Commissie). In Turijn kwamen vertegenwoordigers van kwalificatieraamwerken uit verschillende landen en regio’s bijeen om de processen en voordelen van dergelijke vergelijkingen te bespreken en om kansen voor verdere internationale samenwerking te verkennen.

Gedurende de tweedaagse PLA werden ook de recente vergelijkingen van het EQF met nationale kwalificatieraamwerken van Oekraïne en Kaapverdië, evenals het regionale raamwerk van Zuid-Afrika (SADC), besproken.

In de EQF-aanbeveling van 2017 werd het belang van vergelijkingen met kwalificatieraamwerken buiten Europa expliciet benadrukt. Terwijl deze vergelijkingen veelal dezelfde doelen nastreven, zoals het bevorderen van arbeidsmobiliteit, is de politieke en maatschappelijke context per land verschillend. Door de samenwerking met nationale en regionale raamwerken wereldwijd, draagt het EQF bij aan een wereld waarin kwalificaties niet alleen in Europa, maar ook wereldwijd erkend worden.

Hiermee zetten we stappen richting globale arbeidsmobiliteit en versterken we de waarde van kwalificatieraamwerken op internationale schaal. Nederland blijft zich waar mogelijk actief inzetten aan toekomstige vergelijkingsprocedures. Zo kunnen we ook het wederzijds begrip en de erkenning van Nederlandse formele en non-formele kwalificaties versterken en een bijdrage leveren aan de kwantitatieve uitdagingen op de arbeidsmarkt. Door de stimulering van het eenduidig beschrijven van kwalificaties op basis van leeruitkomsten, wordt helder wat op welk niveau iemand iets kent en kan na het behalen van een kwalificatie, ongeacht in welk land deze kwalificatie behaald is. Zo draagt het NLQF en andere raamwerken bij aan beter zicht op het kennen en kunnen van internationale medewerkers, globale arbeidsmobiliteit en de waarde van kwalificaties.