NLQF zorgt voor onafhankelijke status
Sinds kort heeft de NVVB (Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken) acht inschalingen in het NLQF. Vier op NLQF niveau 4 en vier op NLQF niveau 6. Harry Molkenboer, een master toetsdeskundige, verbonden aan de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), vertelde tijdens de NLQF-voorlichtingsbijeenkomst over de ervaringen met de validiteitstoets en inschaling. Hij noemt onder andere dat NLQF leidt tot civiel effect.
Door inschaling ontstaat civiel effect
“Er zijn verschillende redenen waarom we hebben gekozen om onze kwalificaties in te schalen in het NLQF. De belangrijkste is dat we binnen de huidig gevormde kwalificaties spraken van mbo-4 of hbo werk- en denkniveau. Dit klopte wel, maar het ging een verkeerd eigen leven leiden. Nadat medewerkers Burgerzaken van gemeenten een NVVB-diploma hadden behaald werd erover gesproken alsof dit een mbo-4- of een hbo-diploma was. Dat is het niet en wij willen daarin transparant zijn en zochten een manier om dit correct te communiceren. Het NLQF-niveau dat wij nu op de diploma’s zetten is hiervoor echt een oplossing.”
Ook het toekennen van een onafhankelijke status van het niveau van de opleidingen die worden aangeboden sprak de NVVB aan. “Op deze manier kan er een civiel effect optreden binnen de overheid. Het NLQF-niveau is namelijk al gekoppeld aan een HR-systeem dat veel wordt gebruikt. Iedereen kan dan aan het diploma zien waarin je vakbekwaam bent en op welk niveau je opereert.”
Voorbeeld-CV (fictief) met vermelding van NLQF: zo is duidelijk welke
niveaus een opleiding hebben!
Werken met leeruitkomsten, bijbehorende toetsing en NLQF-descriptoren
Harry Molkenboer vertelt over de twee stappen die leiden tot een inschaling in het NLQF.
“De validiteit is de eerste stap. De NVVB houdt zich al sinds 1994 bezig met certificering van medewerkers en heeft dit altijd op een goede manier willen doen. Daarom staan we al lange tijd onder toezicht van Stichting Examenkamer en daardoor kwamen wij in aanmerking voor een beperkte validiteitstoets. De uitdaging was dan ook niet dat de criteria onvoldoende aanwezig zouden zijn maar om dit juist op papier te zetten en boven tafel te krijgen. De tweede stap is de inschalingsprocedure, hier wordt aan de hand van leeruitkomsten, bijbehorende toetsing en de NLQF-descriptoren onderzocht op welk niveau de kwalificatie opereert. Dit onderdeel is super belangrijk; herziene leeruitkomsten formuleren en omzetten naar toetsmatrijzen voor in totaal 31 modules en acht diplomalijnen met theorie-examens en praktijkopdrachten is een groot traject. Het is erg waardevol dat het NCP hierbij aanvragende partijen ondersteunt door onder andere werksessies over leeruitkomsten te organiseren. Wat we van dit traject geleerd hebben is het mede structureren van de leeruitkomsten aan de hand van de NLQF-descriptoren. Daarnaast zijn we er ons bewust van geworden dat aanvullende vaardigheden, de zogenaamde 21e-eeuwse vaardigheden, een vaste plek moeten hebben in de kwalificatie.”
Ten slotte nog een laatste tip voor partijen die willen inschalen in het NLQF. “Neem de tijd voor je aanvraag. Je wordt door de NLQF-inschaling soms gedwongen om opnieuw naar je eigen processen te kijken, die nieuw te ontwikkelen of aan te passen. Gun jezelf de tijd om dit waardevolle proces te doorlopen en laat je daarbij helpen door het NCP NLQF. Zij zijn ontzettend goed bereikbaar en benaderbaar voor hulp.”
Benieuwd naar nog meer ervaringen uit de praktijk?
Blijf op de hoogte van het NLQF via onze LinkedIn pagina, nieuwsbrief of schrijf je in voor de eerstvolgende fysieke voorlichtingsbijeenkomst (zie https://nlqf.nl/nieuws).