Skip to main content

NLQF draagt bij aan erkenning beroepsgroep

Op 28 september van 10.00 - 12.00 uur kwamen zo’n 30 organisaties samen bij Vergadercentrum Domstad in Utrecht voor een NLQF-voorlichtingsbijeenkomst. Na algemene uitleg over NLQF was er aandacht voor de betekenis van NLQF voor opleiders: Roland Koks en Soesan Soeiadie van de Academie voor Podologie vertelden dat NLQF voor hun onder andere bijdraagt aan erkenning van de beroepsgroep.

Logo AvP

Betere positionering

De Academie voor Podologie heeft de kwalificatie registerpodoloog laten inschalen op NLQF-niveau 6. Zo kan de Academie zich beter positioneren in de markt en onderscheiden van andere aanbieders. En tegelijk draagt de inschaling op NLQF-niveau 6 bij aan erkenning voor de beroepsgroep! NLQF 6 niveau op een diploma laat zien op welk niveau een registerpodoloog zijn of haar werk uitvoert.
De Academie voor Podologie benadrukte dat het wijs is om voorafgaand aan een aanvraag voor NLQF-inschaling veel informatie te verzamelen via de NLQF-website en in gesprek te gaan met NCP NLQF. Ook op tijd beginnen en goed de tijd nemen voor een complete aanvraag is belangrijk.

Waarom inschalen in NLQF?

Na dit mooie verhaal uit de praktijk gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Wat zijn overwegingen om een kwalificatie te laten inschalen in het NLQF? Aanwezigen noemden onder meer:

  • waarde willen toevoegen aan diploma’s;
  • manier om zich te profileren ten opzichte van andere (opleidings)organisaties;
  • een waardepapier kunnen bieden om sectorale mobiliteit te stimuleren.

Vragen over NLQF

Tot slot lichtte het NCP NLQF de twee stappen van de procedure van inschaling op hoofdlijnen toe. Ook de vragen die deelnemers hadden werden beantwoord. Hoe lang duurt een aanvraagprocedure voor validiteit? Welke voorwaarden gelden voor examinering bij NLQF? Op wat voor manier is het NLQF een hulpmiddel voor aansluiting mbo en hbo? Antwoorden op deze en andere vragen staan in onze Q&A. Onder het genot van een lunch konden de deelnemers nog even napraten en vragen stellen.

Ook deelnemen aan NLQF-voorlichtingsbijeenkomst?

 Wil u ook graag deelnemen aan een (gratis) NLQF-voorlichtingsbijeenkomst? Dit jaar zijn er nog de volgende mogelijkheden:

  • webinar op 4 november gericht op contractonderwijs bij mbo-instellingen en hogescholen
  • bijeenkomst op 25 november bij Domstad in Utrecht. Voor alle partijen die in Nederland private kwalificaties aanbieden (particuliere opleiders, branches, sectoren, werkgevers.