Skip to main content

NCP NLQF 2023; dit mag je van ons verwachten!

Het NLQF biedt een stevig houvast aan iedereen die wil blijven leren. Sinds tien jaar kennen we niveaus toe aan kwalificaties. Dankzij deze niveaus weet je wat kwalificaties waard zijn en is het makkelijker om de juiste keuzes te maken in het kader van Leven Lang Ontwikkelen (LLO). We werken aan een overzichtelijk opleidingslandschap via onze kernwaarden: duidelijkheid, houvast en kwaliteit.

Dat doen we ook in 2023. De toegankelijkheid van LLO willen we vergroten door steeds meer non formele kwalificaties in te schalen (en daarmee vergelijkbaar te maken) in een van de niveaus van het NLQF. Dit doen we door:

  • online in te schalen. In onze online omgeving is het mogelijk om feedback te vragen over de ingediende dossiers.
  • voorlichtingsbijeenkomsten. Hier leggen we uit hoe kwalificaties of opleidingen een NLQF-niveau kunnen krijgen.
  • vragenuurtje. Maandelijks moment om te ondersteunen bij de aanvragen. Op deze manier willen we verzoeken tot inschaling laagdrempelig, efficiënt en toegankelijk te maken.
  • micro-credentials: samen met NRTO heeft het NCP een roadmap micro-credentials ontwikkeld. De belangstelling naar micro-credentials, onder andere via de aanbeveling vanuit Europa en roadmap, neemt toe. Samen met OCW en partners uit het mbo en ho werken we aan eenduidige kaders voor het valideren van micro-credentials. NLQF en micro-credentials versterken elkaar en valideren leren ten behoeve van LLO.
  • bekendheid en impact van het NLQF in Nederland te vergroten onder studenten, werknemers, werkgevers en opleiders. We focussen ons op meer gebruik van NLQF-niveaus in CV’s, vacature en (scholingsregisters). Daarover later meer.

Op deze manier verwachten we in 2023 nóg beter bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van mensen voor een duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt, zowel binnen de landsgrenzen als daarbuiten.

Meer weten over NLQF? www.nlqf.nl