Skip to main content

Met NLQF het niveau duidelijk maken voor kandidaten van Cultureel Instituut voor Creativiteit en Kunsten (C.I.C.K.)

Tijdens de online voorlichtingsbijeenkomst op 14 april namen circa 27 organisaties deel (o.a. roc’s, hogescholen, private onderwijsorganisaties, brancheopleiders). Ze kregen allereerst uitgelegd wat NLQF in het licht van het Europese raamwerk betekent, waar het NLQF voor staat en wat het kan betekenen als instrument voor een Leven Lang Ontwikkelen. 

Ouders vinden niveau op diploma belangrijk

Om helder te maken wat NLQF kan betekenen vertelde Christian Spaaij Cultureel Instituut voor Creativiteit en Kunsten (C.I.C.K.) over de meerwaarde van NLQF en hun procedure van inschaling. “C.I.C.K. bevindt zich in een nichemarkt zonder brancheorganisatie. Dan is het prettig dat je met NLQF het niveau van de kwalificaties kan laten zien. C.I.C.K. heeft twee kwalificaties ingeschaald, Musicaltheater met NLQF niveau 5 en Musicaltheater NLQF niveau 6. In de wereld van de musical is het doen van auditie heel belangrijk”, zo vertelde Christian. “Op dat moment is een diploma ondergeschikt. Maar wanneer kandidaten bijvoorbeeld zelf workshops gaan geven of andere nevenactiviteiten verrichten, is het wel van belang. Daarnaast blijkt ook dat de ouders van de jonge musicalstudenten het belangrijk vinden wat het niveau is dat op het diploma komt te staan.”

Helder doel voor ogen

Bij de inschalingsprocedure was het een pre dat Christian al veel ervaring had uit het mbo en de wijze hoe daar met kwaliteitsborging wordt omgegaan. En daarnaast ook hoe kwalificaties worden beschreven. Die ervaring heeft hem geholpen bij de validiteit en inschaling voor C.I.C.K. Zijn tip aan de deelnemers van de bijeenkomst: “Zorg dat je weet wat je als organisatie als doel voor ogen hebt! Dat helpt heel erg bij het aanvragen van de inschaling.”  Voor meer informatie over C.I.C.K. klik hier

Na dit mooie praktijkverhaal gingen de deelnemers via breakoutrooms met elkaar in gesprek over de vraag: wat is de overweging om een kwalificatie te laten inschalen in het NLQF? Kwaliteit, houvast en borging van niveau waren veel gehoorde argumenten. 

Tot slot werden de twee stappen van de procedure van inschaling op hoofdlijnen toegelicht. Voor meer informatie over inschaling klik hier.  

Volgende bijeenkomst: 2 juni 2022

Mocht u geïnteresseerd zijn en graag willen deelnemen aan onze voorlichtingsbijeenkomst? Dan zijn er dit jaar nog mogelijkheden: Op 2 juni vindt een fysieke bijeenkomst plaats in Vergadercentrum Domstad. Voor verdere data houdt onze agenda of LinkedIn in de gaten!