Skip to main content

Civiele erkenning via NLQF is enorm belangrijk

Op 17 september 2020  stond er een voorlichtingsbijeenkomst van het NCP NLQF op het programma. Deze keer in een hybride vorm, met zowel fysiek (op gepaste afstand) als online veel geïnteresseerde deelnemers. Jan de Graaf van de Nederlandse Defensieacademie vertelde uit eigen ervaring hoe NLQF bijdraagt aan kwaliteit en civiele erkenning.

Kwaliteit op orde met NLQF
Een praktijkvoorbeeld is tijdens de voorlichtingsbijeenkomst altijd een vast agendapunt. Jan de Graaf van de Nederlandse Defensie Academie was aanwezig om zijn ervaringen over het NLQF en de aanvraagprocedure toe te lichten. Zoals Jan het zelf noemt is de NLDA de paraplu boven de opleidingsinstituten die verantwoordelijk zijn voor alle officiersopleidingen van Defensie, met de KMA in Breda als het bekendste voorbeeld. Zij verzorgen zowel de initiële opleidingen als de opleidingen tijdens de verdere loopbaan van ongeveer 1800 studenten. Sinds 2014 heeft de NLDA aanvragen ingediend bij het NLQF voor inmiddels 6 ingeschaalde kwalificaties. De reden waarom is onveranderd. ‘Civiele erkenning is enorm belangrijk en hiermee tonen we aan dat onze kwaliteit op orde is. Daarnaast willen wij mensen die van de arbeidsmarkt komen om voor Defensie te werken en daarna weer terug gaan naar de arbeidsmarkt,  een erkende meerwaarde meegeven.’ Jan de Graaf geeft aan dat het proces van validiteit en inschaling niet altijd makkelijk is geweest maar altijd heel waardevol. ‘Wij zijn op onderzoek uitgegaan tijdens beide stappen in het proces. We hebben daarbij gekeken naar hoe de zaken erbij staan en wat het NLQF van ons vraagt. Wanneer dit niet met elkaar overeenkwam zijn we gaan kijken wat er anders moest. In ons geval had dat vooral te maken met de examinering.’

Start met een goede analyse
Een tip die Jan toekomstige aanvragers wil meegeven is begin klein en start eerst met een goede analyse. ‘Loop je daarin vast, geen probleem. Het NCP NLQF staat altijd klaar met heldere antwoorden. Ook de werksessie ‘Leeruitkomsten formuleren’ die wij tijdens het inschalingsproces hebben bijgewoond leverde veel handvatten, we gebruiken de opgedane kennis nog steeds!’

Geinteresseerd in NLQF?
Ben je geïnteresseerd in meer informatie over het NLQF of in een ander praktijkvoorbeeld: op 26 november a.s.  staat een volgende NLQF-voorlichtingsbijeenkomst gepland. Opgeven kan via deze link.
Het NCP NLQF gaat ook de werksessie ‘Leeruitkomsten formuleren’ opnieuw aanbieden aan organisaties die willen gaan inschalen. Voor deelname aan de werksessie op 1 december a.s. kun je je opgeven via deze link. Voor meer informatie over de werksessie of over het NLQF kun je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.